БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ НА
ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА СГЛОБЯЕМИ КЪЩИ
какво е сглобяема къща дъвесината - строителен материал най-често задаваните въпроси

начало
за съюза
структура
членове
документи
новини
статии
галерия
за контакти
тел: 034 455515
факс: 034 455548
info@bspsk-bg.org

Бум на сглобяемото строителство в Европа

Знаете ли, че в Шотландия над половината от новостроящите се къщи са сглобяеми? А представяте ли си седеметажна жилищна сграда, със съвременна архитектура, чиято конструкция всъщност е дървена? Това вече е факт и то в “консервативна” Англия!

В края на септември в Стокхолм се проведе годишната среща на Европейския съюз на производителите на сглобяеми къщи. Всяка страна направи презентация за състоянието и тенденциите в развитието на този бранш. Информацията беше изключително интересна и полезна. Оказа се, че с изключение на Германия, където строителството от няколко години е в стагнация, в останалите страни има изключителен напредък на сглобяемите технологии, както в количествено, така и в качествено отношение. Дори и при не особено благоприятна конюнктура, както е в Австрия например, този нов вид строителство печели все повече привърженици. И как да не предпочетат къща, която външно изглежда така, както клиентът си я представя в мечтите си, но която за разлика от т.н. масивно строителство притежава значително по-добра топлоизолация и е готова за ползване само за един месец! Предразсъдъците относно здравина, трайност и комфорт на обитаване вече са преодолени. Новите строителни материали, които се развиват с бързо темпо, гарантират изключително високо качество. Единствено дървесината си остава предпочитаният класически конструктивен материал. Това, което създава природата трудно се имитира, но пък методите за модифициране и защита на дървесината се развиват в посока екологичност.

Сега фирмите-производителки се съзтезават по бързина на монтажа, архитектурни новости и все по-екологични решения. Изграждат се все повече мострени центрове. Най-големият в Европа продължава да бъде “Синята лагуна” южно от Виена, който за 10-те години съществувание с право си завоюва място сред забележителностите на града.

И ако в Западна Европа това строителство има дълга история зъд гърба си, за пример - Съюзът на шведските производители на дървени сглобяеми къщи е вече на 60 години, то в Източна Европа тази технология сега набира скорост. Въпреки това унгарци, словенци и поляци могат да се похвалят със сериозни успехи. Чехи и словаци ги следват. У нас нещата са доста обнадеждаващи. Ако допреди няколко години фирмите-производителки в България бяха ориентирани изключително към експорт, то сега все повече и все по-млади хора у нас търсят начин да се сдобият бързо, но с качествена къща на конкурентна цена. Е, това е тя сглобяемата къща! В България има доста производители на такива къщи. В нашия Съюз членуват девет фирми-производителки. Целта на това обединение е да гарантира на потребителя качество, така както е и при другите съюзи в Европа. Как става това? Ами всеки член доброволно се обвързва да спазва технически норми, които не само отговарят на задължителните за дадената страна, но и ги превъзхождат, естествено в полза на потребителя. Освен това два пъти годишно независима експертна комисия проверява, дали производителят спазва тези норми. Към всеки съюз има омбудсман, към който клиентът може да се обърне за помощ при конфликтна ситуация. Ние също сме на път да осъществим това изискване и поне по отношение на сглобяемото строителство да станем член на Европейския съюз преди 2007 година.

автор: Антонина Димовска
©2005г. БСПСК всички права запазени /webmaster