БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ НА
ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА СГЛОБЯЕМИ КЪЩИ
какво е сглобяема къща дъвесината - строителен материал най-често задаваните въпроси

начало
за съюза
структура
членове
документи
новини
статии
галерия
за контакти
тел: 034 455515
факс: 034 455548
info@bspsk-bg.org

Къщата на Вашите реализирани мечти

Ако винаги сте мечтали да живеете в хубава къща на приемлива цена, ако Ви е нужен дом и то възможно най-бързо, ако за Вас разходите по отоплението имат значение, ако шумоизолацията и естествените материали са необходимост, то най-доброто решение за Вас е т.н. сглобяема къща.
Това название е доста условно, то акцентира по-скоро върху строителната технология, която е най-бързата възможна. Освен невероятно кратките срокове на изграждане обаче сглобяемите къщи имат и редица други, в някои случаи даже още по-изразени предимства пред конвенционалното строителство. При това най-малко на същата цена, дори ако не калкулираме времето, което за някои хора е пари, например под формата на наем. Защо се получава така?
1. При този вид строителство мокрите процеси са сведени до минимум. Единствено изграждането на основите и някои от довършителните работи са процеси, които поглъщат повече технологично време, за което инвеститорът плаща при традиционното строителство.
2. При сглобяемите къщи изграждането на стените, подовете и таваните е един вид наслагване като в сандвич на различни модерни материали, всеки от които си има своето предназначение, но общата цел е подобряване комфорта на обитаване. Както може да се види на двете фигури, изобразяващи външни стени, носещата конструкция е поверена на изпитания през вековете материал - дървесината. Става дума за добре изсушена, качествена дървесина. Все повече се работи със слепени конструктивни елементи. Дървесината може да бъде и импрегнирана против развитието на гъби, плесени и насекоми, а същои с антипирени, против пожар. Топло- и звукоизолацията е поверена най-често на вата и;или стиропор в комбинация с различни фолиа и плочести материали, които имат и допълнителна укрепваща функция. Естествено видовете изолации непрекъснато се умножават за радост на клиентите. В някои страни се ползва дори вълна. От плочестите материали най-подходящ се оказва гипсфазерът. Освен много добрите си якостни параметри, той значително подобрява звукоизолацията благодарение на високата си плътност, около 1200 кг/м3, не гори и представлява надеждна пожарозащита на дървената конструкция, а освен това е напълно беземисионен, дишащ материал, който поема излишната влага и я отдава, когато е нужно. Никой друг материал не съчетава накуп всичките тези предимства. За българския пазар не е без значение и фактът, че гипсфазерът се произвежда у нас във Видин. Благодарение на всички тези компоненти на стената, пода или тавана в зависимост от подбраните дебелини или плътност и в комбинация с подходяща дограма, може да се изгради къща, която няма нужда от отопление, т.н. пасивна къща. В конвенционалното строителство това е възможно при дебелини на стените от порядъка на метри, докато тук порядъкът не надхвърля 30 см.
3. Много често звукоизолацията на сглобяемите къщи се поставя под въпрос. Наистина има къщи с много добра чуваемост във всички помещения. Те най-често са направени само от дървесина или от дървесни плочести материали. Както е известно дървесината е много добър резонатор. Не случайно музикалните инструменти са от дърво. Макар и незаменима като носещ конструктивен материал, тя има нужда от звукоизолация, която се постига отчасти благодарение на ватата, но в по-голяма степен зависи от плочестия материал, който трябва да е много по-плътен.
4. Здрави и надеждни ли са сглобяемите къщи? Ако крадци имат намерение да проникнат във Вашата къща, те ще го направят през някой от отворите, така че и каменна стена няма да Ви спаси. Ако пък се страхувате от насекоми и гризачи, то тук опасността не е по-голяма от тази при традиционното строителство. При качествено изпълнение на стени, подове и тавани никъде не остават пролуки. По сериозен е въпросът със земетресенията и силните ветрове. Само един пример – в развитите страни с много чести природни катаклизми като Япония или САЩ за жилищно строителство се препоръчва, а на места е задължително, именно сглобяемото, а не масивното строителство. Просто, дървената конструкция е по-лека и най-вече по-еластична и поема без да се разруши натоварванията при едно земетресение. Дори да се стигне до частично разрушаване, опасността за обитателите е значително по-ограничена поради по-малкото тегло на тези къщи. Старите изцяло или отчасти дървени къщи, много от които са на стотици години, са претърпели всякакви природни стихии и само пожарите са били опасност за тях.
5. Сега вече и пожарите не са проблем. Естествената дървесина може да бъде третирана, така че горимостта й значително да се намали, а най-честно плочестият материал е този, който осигурява тази защита, какъвто е случаят с гипсфазерните плочи.
6. Все по-важен става въпросът, доколко екологични са влаганите строителни материали. Дори да не вземаме пред вид техния добив и неговото отражение върху околната ни среда, дори да се ограничим само с влиянието на материалите върху здравето на обитателите на една къща и енергийните потребности на домакинството, пак стигаме до предимствата на естествените материали дървесина, гипс, минерални влакна. Що касае пестенето на енергия, тук коментарите са излишни.
7. Често хората се питат, колко време ще мога да ползвам моята къща и трябва ли специална поддръжка. Както вече се каза, класическите дървени къщи са преживели цели епохи. Съвременните качествени сглобяеми къщи – техни наследнички, се базират на предимствата на много материали, така че като система, къщата да може да функционира дълго и надеждно. Съвременното развитие в областта на строителните материали дава възможност да се използват все по-качествени и по-трайни такива. Що се отнася до поддръжката, тя зависи донякъде от решението на фасадата например, дали дървена обшивка, декоративна тухла, камък или мазилка. Тук има обаче нещо много по-съществено. Потребностите на хората в едно семейство все по-често се променят. Дори собствениците на една къща често се сменят. В една сглобяема къща преустройства се правят много лесно, бързо и чисто, което не е така при масивното строителство.
8. В началото се спомена, че строежът на сглобяемата къща, дори да е на няколко етажа, е много бърз. Това не се дължи само на минимумът мокри процеси. Самата технология дава тези възможности. Има три основни начина да се построи такава сграда. Старият метод е изграждане на място, като се започне от носещата кострукция и към нея постепенно се монтират останалите материали. Това може да отнеме 2 – 3 месеца. Малко по-бързо се работи, ако предварително в промишлени условия са били подготвени сравнително малки като размер елементи /панели/, които се монтират без нужда от голяма механизация на строителната площадка. Най-бързо обаче се изработват къщите от цели стени, подове, тавани и покриви, които изцяло се изработват предварително в предприятието в рамките на 1 седмица, често дори заедно с дограмата, транспортират се до строежа и там в рамките на 12 часа се монтират, така че за новодомците остава да изчакат само още 1 седмица довършителни работи и могат да се нанесат. Това е широко разпространена практика в развитите страни.
9. Тази бързина е едно много важно предимство и от гледна точка на финансирането на такава къща. Всяка банка би предпочела по-краткото време от даването на кредита до завършването на сградата, която вече е гаранция за банката.
10. У нас много хора смятат, че сглобяемите къщи не позволяват красиви и индивидуални архитектурни решения. Това далеч не е така. Показват го многото примери в Средна Европа, Америка и Япония. За да имаме такива примери и у нас, фирма КНАУФ реши да обяви конкурс за идеен проект на тема “Сглобяема еднофамилна къща и, или ваканционен модул”. Конкурсът вече тече. По време на Пловдивския панаир в началото на май ще бъдат изложени макетите на участниците, а веднага след това в САБ София ще има изложба на цялостните проекти. Няма да спрем дотук. Смятаме с обединените усилия на доставчици на материали и производители да изградим поне 3 от наградените проекти на къщи край София, с което да се постави началото на мострено селище, за да може всеки да види и пипне своята мечта.

автор: Антонина Димовска
©2005г. БСПСК всички права запазени /webmaster