БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ НА
ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА СГЛОБЯЕМИ КЪЩИ
какво е сглобяема къща дъвесината - строителен материал най-често задаваните въпроси

начало
за съюза
структура
членове
документи
новини
статии
галерия
за контакти
тел: 034 455515
факс: 034 455548
info@bspsk-bg.org

Писмо декларация до в. Дневен Труд във връзка със статия от 10.09.2005

До редакцията на в. "Дневен Труд"
гр. София
относно статия от 10.09.2005г.
"Мит е евтиния дървен дом"

Уважаема г-жа Минчева,

За сглобяеми къщи (което за Вас е дървен дом) постоянно се пише и все повече ще се пише, както в специализираните печатни издания така и в издания (като Вашия вестник), които публикуват всякакъв род информация с цел висок тираж. За съжаление (както е във Вашата статия) понякога публикациите, третиращи специфична тема съдържат неистини или полуистини.

До преди 5-6 години почти никой не познаваше така нареченото "сухо строителство" (сглобяемите къщи са част от този строителен сектор). Днес всеки се опитва да пише на теми: "Саниране", "Изолации", "Топлопреминаване", "Екологичност", "Строителство при минусови температури". Дори колегите от така нареченото "масивно строителство" (каквото се извършва от вестниците с марка "ТРУД"), все по-често използват елементи за "сухо строителство" - минерални вати, стириопори и други за подобряване коефициента на топлопреминаване, облицовъчни материали като гипсокартон или гипсофазер (познати на широката публика като "КНАУФ"), "окачени" тавани, "окачени" фасади и т.н. и т.н.

Ние разбираме конфликта на интереси във Вашата публикация. Ние разбираме и конфликта на интереси между нас и колегите строители и архитекти, които продължават да мислят "масивно". Но ние знаем, че с нас или без нас строителството на сглобяеми къщи за постоянно живеене (общоприети и известни в европейската общност като "готови къщи"), ще се развива възходящо и ще "изяжда" все по-голяма част от пазара на масивното строителство.

Ще Ви посочим няколко примера:
  • Германия - годишно строителство 28 000 бр., с постоянен ръст около 5%.
  • Полша - средно годишно строителство от 4 500 бр., с ръст около 5%.
  • Австрия - строителство 1970г. - 400 бр.; 2001г. - 5 270 бр.
  • Унгария - строителство 2002г. - 2 048 бр.; очаквано строителство за 2005г. - 3 300 бр.

Когато обаче решим да разсъждаваме ценово, както за сглобяемото строителство така и за стандартното, следва да имаме предвид (независимо от начина на строителство), какво се изгражда - общежитие (лек тип сглобяема къща) за бързо и евтино решаване на жилищни проблеми, или луксозна къща (апартамент). И за неспециалисти е ясно, че цените са различни.

За нас е ясно, че до решаване на жилищните проблеми на пострадалите от наводненията, темата кое е подходящото жилище ще е постоянно на вниманието на журналистите. Ако Вие желаете бихме Ви поканили в която фирма пожелаете, член на нашето сдружение, за да получите компетентна информация преди да публикувате последваща информация за сглобяемите къщи. Събиране на информация по телефона е несериозно за наистина сериозния проблем за жилищното устройване на хората останали без покрив над главата. Няма да се изненадаме, ако проблемът ескалира в края на есента и началото на зимата.

За нас е необяснимо защо вие журналистите и държавните институции се досещате за сглобяемите къщи след бедствия, а не преди тях. Не е зле, ако Ви интересува темата да направите журналистическо разследване.

И последно, тъй като вие цитирате вицепремиерът Емел Етем, нашето становище е следното: Преди госпожа Етем да ни призовава да бъдем съпричастни на трагедията на хората, първо да отговори на наши писма от 25.07.2005г. и 19.08.2005г. относно превенцията при разрешаване на жилищни проблеми в кризисни ситуации от рода на наводненията през пролетта и лятото на настоящата година.

Председател на БСПСК:
..... П .....
 
/ инж. Милчо Цолов /
Изпълнителен директор на "Бял Бор" АД:
..... П .....
 
/ инж. Иван Гаджанов /
Управител на "Евро-Холц" ООД:
..... П .....
 
/ инж. Димитър Димитров /
Управител на "Анияк 2001 " ЕООД:
..... П .....
 
/ инж. Иван Иванов /
Управител на "Бял Бор Проект" ЕООД:
..... П .....
 
/ инж. Динко Караиванов /
Председател на борда на директорите на "Явор-ИД" АД:
..... П .....
 
/ Йордан Тодоров /
©2005г. БСПСК всички права запазени /webmaster